Tuesday, 25 December 2012

Untuk Kamu Saudara

Dulu,
Ketika itu.
Yang kecil berlari sepi,
Memerhati dan terus berlari,
Yang besar berlenggang senang,
Menanti esok bilakan menjelang.

Berdiri di tapak bukan milik sendiri
mana malu mu
Berteduh di langit bumi bukan milik sendiri
mana maruah mu
Menghembus udara Gaza bukan milik sendiri
mana hati mu

ALLAH
Selamatkan hambaMu ini
Selamatkan Palestin ya Allah

Membedil anak kecil yang bersyair tentang tuhan,
Apa bezanya kau dengan dia yang bernama haiwan
Jangan gusar wahai Palestin,
Gugurmu syahid,syurga janji Nya
Dan,
Bila syair merpati menjadi tangisan demi iman
Bila manusia tiada rasa dan benci pada aman,
Bila si jahanam memutar kata membelit firman
Bila merpati tadi akan jadi tanda penyatuan

Keras kau babi zionis
Keras kau syaiton iblis


Tuhan yang satu,
Hanya Kau kami rayu,
Berikan keamanan kepada mereka
Kuatkan keimanan dalam hati mereka
Berfirmanlah Engkau wahai tuhan mereka.
Hanya Kau kami rayu.
ALLAHU AKHBAR

*selamatkan Gaza, selamatkan Palestin, Selamatkan ISLAM



Saturday, 20 October 2012

PAGI AKU




MATAHARI LIMA ROMAN.

Assalamualaikum

Pagi ini pagi biasa,
Hati ini hati yang sama,
Lebih dari apa yang tercipta.

Senyum itu senyum yang sama,
Debar rasa, lama tak bersua,
Bertemu kita wahai sang Cinta.

Hati ini masih yang sama,
Pagi ini masih biasa,
Tak ku sangka terikmu hingga ke senja

Tika burung burung kecil berkicau menyanyi riang
Tika si buta meniup seruling bermain girang
Tika penjaja tersenyum sendiri bila berseorang
Dan tika angin sepoi berlabuh sepi untuk si malang

Tiba dan datang
Mendung langit biru
Hitam awan si Ibu
Petir menyambar keliru,
Bingit guruh yang satu..

Tiada kata mampu terucap.
Tiada nafas mampu terhela
Tiada nadi mampu berdeyut
Hanya kaku bersendiri
Hanya beku berdiri
Hanya tuhan Maha mengetahui..

Hati ini bukan lagi hati dulu
Senyum ini bukan lagi senyum malu
Hari ini bukan lagi hari itu
Pagi ini bukan lagi milik aku..


*hati yang luka tidak ternampak dek mata

Sunday, 8 July 2012

MUNGKIN TIBA MASANYA NANTI

MATAHARI EMPAT ROMAN


Assalamualaikum..

Mungkin tiba masanya nanti,
Kau tiada di sisi
Mungkin tiba masanya nanti,
Aku tidak ternanti nanti
Mungkin tiba masanya nanti,
Kau bukan milikku lagi

Tuhan pencipta sempurna jiwa raga,
Tertulis di balik tanganNya sebuah cerita yang belum pernah dijaja
Maka melututlah meminta-minta kesudahan cerita kita

Mungkin Tiang Seri tidak berpegang pada tanah bumi
Atau teratap rumah melindung dari matahari pagi
Mungkin rapuhnya dinding ini kala tengkujuh melanda diri
Atau mungkin tiba masanya nanti

Tuhan pencipta, jelaskan pandangan mata
Biar terang jalan gelita.
Biar terhenti luka luka kita
Biar mati di telan kota masa

Bila tiba masnaya nanti,
Tiada air mata yang bercurah lagi,
Hanya senyuman melihat matahari pasti/


*sudah ku khabarkan..


Sunday, 1 July 2012

LAYU - MALIQUE

video

Assalamualaikum..

Melayu ku layu, Melayu ku layu, Melayu ku layu..

*bangun lah melayu, perjuangan kita belum selesai..

Saturday, 30 June 2012

BELUM TIBA MASANYA LAGI

MATAHARI TIGA ROMAN

Assalamualaikum



Diri ini berdiri di lorong
Dongak aku lohong
Tunduk aku kosong


Belum masanya lagi,

Beberapa purnama bulan terus menyinar terang
Beberapa purnama nyanyian merdu terus berkumandang
Beberapa purnama cincin ini terus ku pasang
Beberapa purnama hanya cerita semalam, sayang

Bulan tidak lagi menyinar
Nyanyian merdu tidak lagi kudengar
Cincin ini mengarat ku biar
Hanya semalam mimpi yang benar


Belum masanya lagi,
Jika benar semua bukan dusta
Maka tamatlah semua dengki dunia kala
Maka runtuhlah semua yang di bina
Maka putuslah semua tali percaya kita
Maka tamatlah semua nya


Dulu,
Berdiri aku bertongkat
Dulu,
Dongak aku dialas
Dulu,
Tunduk aku diangkat
Belum tiba masanya lagi, percayalah.


*thank you for time. 1643..

Wednesday, 20 June 2012

IT IS RATNAH

MATAHARI DUA ROMAN

Assalamualaikum

When a Knight touches the moon
The sword started to linger, above the frail man tomb
And rise 1 flower of gloom
The gloom that never leave a room
The vanity of heart that full with doom

Born a son of Adam
The 4 Th of every mild moon
A Knight that in still
Afraid of thy who never feel
The cold river with full of trail
Never moves, never will

Then came a rites that flashes the night
An orange light blurs the 3 battalions of Knight
While a moon singing the wishes
The river harden
the woods golden.

* you make me happy, when skies are gray

Friday, 15 June 2012

BOOKIE



Assalamualaikum

8 Jun hari tu.Malayslia lawan Singapore kat Stadium Jalan Besar, Singapore. It's a friendly game. Masa tu aku tengok game tu kat rumah aja. Aku dah bajet bajet sampai rumah on time nak tengok bola. aku dari Shah Alam. sekali stuck tengah jam kat Subang la pulak pon adoi.  Yang bangang nya, game start pukul 745.pelik pelik ajalah Singapore ni. Tak semayang ke orang Singapore? ke dorang Magrib pukul 6? ngarut aja. Aku tak tau macam mana korang boleh jadi sebuah negara. dah la kecik, besar taik hidung aku ajalah dalam peta dunia. lantak pi la. tapi sebenarnya nie aku nak cerita bertapa rendah nya spirit Bola dorang.

Aku sampai rumah aja, game dah start. Tak apa, baru missed 15 minit macam tu. the whole first half, aku dengar Ultras Malaya chant untuk Malaysia. Aku pon chant jugak ikut dorang. tapi dari rumah ajalah. naek kot semangat aku time tu. Then, minit ke-43, Malaysia Goal sebijik. dari pemain Pahang, Azamudin Akil. Nice gila goal tu, macam Arsenal dorang maen. perrghhh! Minit 59, Syafiq Rahim dapat free kick. Bola dia swing kaw gila. he's a world class free kicker wa cakap lu. suka gila aku. Lepas dah tau Malaysia akan menang game tu, aku pon pergi la futsal walaupon game belum habis. Around pukul 12 macam tu aku baru balik futsal. tengah lepak lepak, member aku cakap "tengok game tadi? Malaysia seri dowh" DAAAFUQ! aku bla time tu dah minit 79 kot. confirm Malaysia menang la!

Then, bila aku balik. Aku bukak twitter. semua cakap reff macam haram. reff biased. reff nie, reff tuu. then, bukak youtube, tengok balik free kick dalam box. macam bangang aja. nie mesti kerja BOOKIE singapore nie. Aku tak tau la reff nie dari mana. tapi aku tau dia gila duit kalau dia makan rasuah. it shouldnt be any free kick la bai. tapi dia bagi jugak free kick. memang goal la. apa anjing sangat la reff nie. Bila dah kene sebijik, mentallity player Malaysia start la down. then kene lagi sebijik. entah minit ke berapa tah. lantak dia la. Apalah BOOKIE BOOKIE nie, tak ada sporting spirit langsung.

Tak apa, Tuhan itu  Maha Adil. pada 12 Jun hari tu pulak. Malaysia lawan Singpore lagi. but this time. they played at  Stadium Shah Alam. HAHAHA *evil laugh*. Mampus kau Singapore! masa tu aku sepatut nya pergi stadium dengan 'member' aku. tapi ada masalah technical and tactical sikit. but we're fine now. Aku pon gerak la naek moto sorang sorang.rumah sewa aku dekat aja dengan Stadium Shah Alam. pukul 7 lebih wa dah gerak. sampai sampai aja orang dah ramai dah. lepas solat, aku masuk stadium. Nak di pendek kan cerita. Malaysia ku MENANG 2 GOAL berbalas 0 *telur player Singapore*. HAHAHA.

2                   -                  0
Suka gila wa malam tu. chant sepenuh hari. wa jerit sampai suara hilang. dah la tak ada duit masa tu, 'member' pulak merajuk. tapi semua problem hilang sekejap. aku balik dengan senyuman. sambil chanting sorang sorang atas moto. berbaloi-baloi wa pergi game hari tu.walaupon tinggal 6 ringgil aja untuk wa survive sampai hari jumaat. ( hari ni la hari jumaat tu) Alhamdulillah. wa tak mati makan maggie dengan telur hari hari. :)

kertas nie diangkat ketika lagu Singapore dan di BAKAR ketika chanting! <3 Ultras Malaya


*chant Ultras Malaya~ Singapore itu BOOKIE, Singapore itu BOOKIE, Singapore itu BOOKIE


Monday, 11 June 2012

LIHAT NARY


MATAHARI SATU ROMAN


Assalamualaikum.

Bila bangun dari tamparan leka
Aku berlari dari tidur yang lena
Berlari sunyi tidak aku sengaja


Manusia kecil terkebil kebil
Entah mengapa hati ku kecil
Menunduk malu diri ini terasa kerdil


Sinarmu mentari pagi
Senyum itu buat Bumi ternanti
Timbunan kata terkunci sepi
Siapa Bintang sang mentari pasti?
Menyelimuti siang dan malam Bumi
Bukan menanti batu berapi
Atau mungkin sudah berpaksi
Oleh Tuhan pemerintah alam ini


Bukan niat untuk berkasih
Cuma terang cahaya pelangi
Bila kapan kan bertemu lagi
Gadis suci berdarah Puteri
Menutup pipi dengan tangan di sisi
Mungkin subuh ketemu kembali..


*You are my sunshine, my only sunshine :)

Saturday, 5 May 2012



BOLA SEPAK VS FOOTBALL

Assalamualaikum,

Hari tu aku pergi tengok bola kat Hakim ( Mamak kat seksyen 7.sedap gila ayam goreng dia ) masa tu tengok game MU dengan MC. Time tu, siapa menang maybe juara EPL.Oleh sebab perasaan benci terlalu tinggi terhadap MU aku pergi la tengok. Sebab tak nak bersesak untuk amek tempat, aku dengan member member aku pon datang la awal, lebih kurang 30 minit awal, game tu pukul 2.45 pagi lebih kurang, Bila sampai aja, kedai tu dah penuh, penuh gilaa. Baru aja park moto,( gaya macam bawak kete aja nak ‘park park’ haha )  member aku dah ajak bla, dia ajak tengok tempat laen. Tapi aku tak nak, aku suka lepak Hakim, tempat dia happening, awek pon hot hot, 'package' diapuas hati la orang kata, makan pon sodapp. So aku insist untuk tengok tempat laen. Aku pon terus masuk kedai, nak di pendek kan cerita kitorang dapat tempat duduk tapi kene bertekak dulu dengan ane yang 'berbulu didada' tu. Kesian aku tengok brother brother yang tak dapat duduk, muka semua nak ketat aja. malam tu ramai gila orang pakai jersi MU, tapi ada jugak jersi MC.tapi boleh kira pakai jari kaki.. So, nak di pendek kan lagi,the game went well. and MC won! Best gila game malam tu, tak rugi pergi tengok. Tapi benda yang aku nak cerita nie bukan pasal game nie, tapi pasal penyokong KITA.

The next day pulak, ada game lagi best,KELANTAN vs KEDAH. Siapa menang dapat pergi final piala FA. And sebab KL tak masuk, aku sokong la Kelantan dan lagi satu ialah sebab Kelantan ada Neelofa ( kecek klate kawe lo nie.) .sebab takut jadi macam semalam. So aku datang 45 minit awal, before this, aku jarang tengok bola Malaysia kat mamak.kalau tengok pon final. And then kitorang pon gerak, tapi malam tu Hakim suram aja. Nie bukan Hakim yang aku kenal. Rasa nya kalau cengkerik berbunyik kat Johor pon. aku boleh dengar kat shah alam ( kencang tak?kencang tak? Malatop tak cerita gua? hahaha) tapi serious sunyi. masa aku datang pon, ane tu bukak cite tah pape tah. Time tu,aku pikir sebab awal sangat kot, tu yang tak ramai tu, then, game dah nak start. Kedai penuh,tapi tak macam semalam, yang pakai jersi pon boleh kira la. And then, I wonder why? Semalam pukul 3 pagi punya la ramai, nie pukul 9 tak ada orang.sakit perut kot dorang semua? hmm.or dorang dah tidur sebab kerja? eh tak jugak, esok nya cuti Hri Pekerja.hmm. Yang kat kedai tu pon mostly orang Kelantan, ( walaupon dorang cakap luar,aku boleh bau ‘BUDU’ dorang.hahaha ). Mana yang laen pergi? Aku tak tau nak rasa apa time tu, aku just enjoy game malam tu. Last last Kelantan menang 2-2. Tapi aggregate 3-2. Sampai hari nie, aku tanya diri aku, tanya member member aku, kenapa bola Malaysia tak di angkat dan di pandang tinggi oleh rakyat Malaysia sendiri? Apalah salah nya if kita sokong club pilihan kita kat Malaysia nie sama atau lebih banyak daripada kita sokong club club luar? Tak salah nak sokong club luar, tapi siapa lagi nak sokong club kat Malaysia nie selain rakyat Malaysia sendiri?

                                       klate1 SENARAI PENUH PEMAIN KELANTAN MUSIM 2012
                                                               Goodluck for the Final

*jasad aku mungkin Arsenal, tapi hati aku SELAMANYA HARIMAU MALAYA! 

Sunday, 29 April 2012

BERSIH 3.0


Assalamualaikum,

Yang dituntut adalah pilihanraya yang adil dan bersih. yang dijanji kan secara aman dan tersusun. aku memang setuju dengan tuntutan mereka. tetapi method yang di lakukan mereka tidak memberi kesan positive kepada negara. ada cara lebih baik untuk menuntut pilihanraya yang adil dan bersih. aku percaya yang pada mula nya memang perhimpunan ni berjalan dengan lancar dan aman. tapi bertukar menjadi ganas selepas mereka semua di provok oleh pemimpin pembangkang. pengerusi BERSIH sendiri menjamin tiada unsur politik akan wujud pada hari itu, tetapi sebalik nya berlaku.  memang aku tak pergi, tapi aku dapat bayangkan suasana pada hari itu. dengan riuh rendah suara manusia yang melaung kan entah apa. sudah terjawap apa yang dituntut mereka oleh SPR. apa lagi yang di mahukan?

                                

DATARAN MERDEKA.mengapa hendak menawan sesuatu yang sudah menjadi milik kita?. sudah di sedia kan tempat untuk mereka berdemo. tidak adil kah kerajaan kita? mengapa masih berdegil. demokrasi tidak semestinya akan ada pertumpahan darah.

*Katanya secara aman?! mana aman nya? jika yang berkuasa mampu di pijak, mampu di lekeh, mampu di hina malah di caci. bangun la MELAYU KU, jangan jadi bangsa yang senang di perbodoh kan. Sedar lah MELAYU KU.jangan mudah kita terlupa. :'(



Friday, 13 January 2012

SMELL OF A GENTLEMEN

Assalamualaikum,

"Dah la gemok, isap rokok lak tu. mati cepat la kau mok!"-- nie lagi sorang bangkai yang tak mati mati. tak pernah dengar 'kerana mulut badan tak jadi apa' ke mamat nie? silap silap angin aku pun dia boleh tumbang. belum penumbuk sulung aku lagi. an? an? an?

Aku nak cerita kat korang, macam mana rokok itu mampu mengubah segalanya. tak adalah segalanya, saja bagi baek sikit ayat aku! first pam rokok aku time aku darjah 6, isap rokok belakang kereta cekgu. lepas tu tak pernah hisap langsung until aku form 3 lepas tu stop balik, dan seterusnya, time matrix, untill now!

Seperti semua ibu di dalam dunia ini, ibu mana yang tak marah atau sedih apabila dapat tau yang anak nya menghisap rokok. tapi yang aku nak cerita nie macam mana aku admit kat parent aku. mak ayah aku tak tau pon aku hisap rokok,walaupun masa tu dah setahun aku hisap. aku rasa bersalah dengan dorang, dorang tak tanya, tapi aku kene bagitau!

Di suatu petang yang indah, aku baru balik lepak dengan member aku, melihat muka ibu dan bapa aku, aku tak sanggup lagi menipu, lalu, dengan gentle nya aku berkata "mama, i have something to tell you..." tanpa ku duga, mereka menerima nya dengan hati terbuka ( tak adalah terbuka mana pon.) aku nak mintak maaf kat mak ayah aku sebab kecewa kan dorang.im sorry mama.

memang keinginan diri ini hendak berhenti merokok, cakap memang senang, tapi nak berhenti, bukan mudah, bagi aku, nak berhenti merokok, ia kerja individu biasa, tapi memerlukan bantuan pemerhati pemerhati sekeliling.aku harap, one day, one day i'll stop smoking.insyaAllah.

                                      this is the smell of a true GENTLEMEN!

*YES, im a smoker. and im not proud of it.

Assalamualaikum.

Saturday, 7 January 2012

ULTRAS

Assalamualaikum,

"ULTRAS? kumpulan yang memekak tengok bola tu?.tengok senyap senyap dah la.bola aja kot"--
nie kata kata sorang minah yang tak berapa nak sampai kepala hotak dia, bila aku cakap aku tengok bola dengan Ultras Malaya . aku fikir dia perempuan, kalau tak berlekuk muka dia aku bagi! Memang dia dan orang orang seperti dia tak akan paham, tapi BOLA SEPAK MALAYSIA adalah harapan negara kita. ia bukan perjuangan individu, ia perjuangan bangsa!

Sebelum aku kenal Ultras Malaya , aku tengok bola macam korang jugak.bila bola nak sampai kat gol lawan, baru nak jerit jerit, lepas tu duduk ajalah nak buat apa lagikan?.lepas tu maki maki player yang terlepas bola, kalau gol pon tepuk tangan ajalah paling koman pon. Sebelum aku kenal Ultras Malaya, aku tak tengok langsung game Malaysia kat stadium. sekali pon tak pernah .and aku rasa tak berbaloi, Malaysia tak kan kemana bagi aku.

Masa Malaysia menang Sukan Sea pada tahun 2009, bagi aku time tu, alah nasib aja Malaysia menang!tibe tibe aku terfikir, Sukan Sea kot?! maksudnya Malaysia juara asia tenggara nie. kencang kot mok,! aku cakap sorang sorang. then, Malaysia menang lagi dengan Suzuki Cup pada tahun 2010. time nie aku dah mula usya usya anjing dengan Ultras Malaya, tapi tak pernah tengok game dengan dorang.aku just tengok dorang dari jauh aja.aku tengok dorang menari nari, dorang jerit jerit, dorang bakar flare. PERGGHHH! best sial macam tu! 

Lepas tu aku dah nekad, aku nak jadi macam dorang. then aku dapat tau yang member baik aku dari matrix,Hazim Judan, is one of the 'orang lama' Ultras Malaya . aku pun apa lagi, call dia,tanya dia macam macam, dia pon mangat gak nak cerita. dia kata Ultras Malaya  nak rekrut budak budak baru. then next game is Malaysia VS Taiwan. aku kena pergi!

29-06-2011, aku ingat lagi, pukul 9 aku dah bangun,bapak awal gila babi. nie semua sebab nak pergi game punya pasal. member aku kata, pakai baju hitam, sebab Ultras Malaya semua pakai baju hitam. aku sangat sangat berterima kasih kat mak ayah aku sebab sangat supportive gila babi, walaupon jalan macam haram jam gila, but still dorang nak hantar aku dengan samir dengan faiz sampai Stadium Bukit Jalil,bapak terharu gila aku.

aku tak boleh nak gambar kan suasana bila aku tengok bola dengan Ultras Malaya,tapi yang aku tau,rasanya 100% beza dengan sebelum aku kenal Ultras Malaya. rasa macam kene husin tak sampai sampai Holland.menghayalkan tetapi tidak membahayakan. rasa macam setiap inci tanah di muka bumi Malaysia nie jadi sebab jantung aku berdegup. rasa sayang pada negara membuak buak, masa tu, aku rasa bagai semua orang di keliling aku adalah saudara rapat ku.kitorang menjerit jerit melaungkan nama Malaysia, tanpa mengetahui nama masing masing, kami berpelukkan apabila gol pertama di jaringkan oleh ketua pasukan Malaysia pada waktu itu, Safiq Rahim. 


lepas tu,gol kedua pulak hasil tandukkan Aidil Zafuan.gol tu jauh dari tempat Ultras Malaya duduk,so aku tak nampak sangat gol tu, tapi kitorang meraikan nya bagai tiada lagi hari esok.walaupon benda nie sudah lebih kurang 6 bulan berlalu,aku rasa macam baru semalam aja aku tengok game nie. saat itu aku mula mengenal bola sepak Malaysia, pada malam itu aku baru paham perjuangan Ultras Malaya, pada hari itu aku baru kenal erti BROTHERHOOD. perlawanan malam itu berakhir dengan kemenangan ke atas negara kita 2 berbalas 1. lepas tengok game tu,aku continue tengok game game Malaysia kat Stadium, tapi ada gak la yang aku terlepas, sebab faktor belajar. tapi kalau aku free, memang comperm aku pergi. but the best one is bila aku dapat tengok bola dengan Ultras Malaya dengan orang orang yang aku sayang, which is masa Malaysia VS Singapore untuk kelayakan World Cup. tu paling BEST! Ultras Malaya adalah salah satu sebab kenapa aku buat blog. aku nak cerita kan betapa seronok nya perasaan aku ketika Harimau kita masuk padang!

  aku ada time nie

terus terang aku cakap, aku tak penting pun dalam Ultras Malaya. tapi suara aku pernah bergema di Stadium Keramat kita kerana Ultras Malaya adalah pemain ke-12 dalam padang !

Assalamualaikum.

Friday, 6 January 2012

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA MENGASIHANI

Assalamualaikum,

Wa tak tau macam mana nak start. Nie entri pertama gua by the way.PERGHH! kencang tak kencang? Actually, wa dah lama menulis, lama sangat,cuma tulisan gua tak tersampai teknologi teknologi nie. Hanya bicara seorang remaja biasa, yang bodoh di sisi Tuhan sendiri. yang hanya mampu berdiri dan memerhati. Banyak benda gua nak kongsi, tu pasal gua buat blog nie. tapi bukan untuk di dengar atau untuk di bahas. ini hanya pendapat remaja gila. remaja yang bosan dengan dunia,dunia nya sendiri.

Aku tidak pandai berbicara. cuma mungkin aku ada secebis kata bukan dari manusia.Apabila imaginasi mengatasi kecerdikkan , lihat dengan mata hati, dan bukan jasat yang memerhati. lumpuhnya seorang manusia, bukan pada fizikal nya, tapi pada mati kata seseorang. bila kata kata itu menjadi lebih tajam dari sebilah pedang maka ukur lah dia, ukur la kebijaksanaan nya..fikir kan kata kata remaja bodoh ini! jika Allah mengizinkan..

*ini sudut pandang aku. aku tak tau apa. aku main petik aja, kalau tak nak baca. aku peduli apa!

Assalamualaikum,